• DVD En dag med roslagens bussar

En dag med roslagens bussar handlar om SLO – Stockholms Läns Omnibussbolag – vilket var ett dotterbolag till Roslagsbanan. SLO hade ett väl förgrenat nät av busslinjer som byggts upp som komplement till Roslagbanan.

Filmen börjar i Stockholm och fortsätter via Roslagbanans olika stationer ut i det lantliga Roslagen. Från många av SRJs stationer utgick det busslinjer. Både passagerare och gods nådde med hjälp av SLO sina destinatiner långt ut på landsbygden – fjärran från både från stad och stationer. Det var liv och rörelse – i Norrtälje flockas cykelbuden kring de avgående bussarna för att få med sina paket. Fotografen har också hittat Roslagens ”tegelbacken” med köelände som följd. Det är många av Roslagens orter som passerar i revy och vi får också se bussarna på verkstad och i bussgarage.

Filmen är från 1946 när den sista gengasbussen fortfarande går i trafik. Svartvit stumfilm med sekvenser från Stockholm, Roslags Näsby, Rydbo, Åkersberga, Ros­lags­kulle, Vira, Stensnäs, Rimbo, Norrtälje, Spillersboda, Vätö, Hallstavik, Häverö kyrka, Väddö kanal, Elmsta, Väddö, Barnens ö, Grisslehamn, Gimo, Östhammar, Öregrund, Österby, Uppsala och Alunda. En film om busstrafik efter andra världskriget – en tid då de flesta resor forfarande gjordes med buss och tåg. Privatbilismen var ännu i sin linda och bussarna gjorde god tjänst i Roslagen.

Speltid 44 minuter svart/vit med ljud.

DVD En dag med roslagens bussar

  • Artikelnummer: RGM001
  • Tillgänglighet: Tillfälligt slut
  • 225.00 kr

  • Exkl moms: 180.00 kr